Trondheim Jazzforum logo

Trondheim Jazzforum er en interesseorganisasjon for byens jazzmiljø. Alle som liker jazz er hjertelig velkommen til å bli medlem. Foreningen eies og drives av medlemmene.

Foreningens formål er:

Å bidra til å skape et helårlig, variert og internasjonalt kulturtilbud i Trondheim, og profilere Trondheim som jazzby, gjennom å arrangere konserter med jazz- og beslektede musikkformer av høy kvalitet.

Fra rytmeklubb til jazzforum

 

Trondheim Jazzforums historie

 

Den første jazzklubben i byen var Trondhjems Rhythm Club, stiftet i 1936 som en av de første i landet. Senere kom Swingklubben, med eget orkester, og en periode under krigen var det også en illegal klubb, som hadde dørvakt som sørget for at tyskere og nazister ikke kom inn. Den første «ordentlige» klubben ble stiftet på Knaus i Samfundet i 1950. Jazz Society hadde egne band og stilte opp i NM i amatørjazz i 1954, der klubbens «Modern Swing Group» gikk helt til topps. Jazz Society tok også initiativet til å stifte Norsk Jazzforbund (nåværende Norsk jazzforum). Det skjedde på Hotel Phoenix på Torget i 1953, med 75 svært feststemte klubbmedlemmer til bords under gallamiddagen.

Våren 1974 startet Terje Bjørklund, Bjørn Alterhaug og flere andre en musikerklubb, legendariske Trubadur Jazzhus. Det var denne som 9. mars 1975 ble til Trondheim Jazzforum (TJF). Det første året arrangerte klubben 39 konserter, men medlemstallet var 1492! Det ekstremt høye medlemstallet skyldtes at man måtte kjøpe medlemskort til fem kroner for å komme inn på konsertene, som kostet 12 kroner.

TJF flyttet senere klubbkveldene til Cavalero (i Frimurerlogen), hadde lørdagskafé på Erichsens konditori og søndagsjazz på Trubadur. Tre faste arrangementer i uka, 150 konserter/klubbkvelder i året. Hundrevis av disse, mange med internasjonale solister og lokalt komp, er tatt opp og bevart i Nasjonalbiblioteket.

Senere levde klubben et omflakkende liv: De 3 Stuer, Brattørveita, Olavskvartalets Lille sal, Blue Garden, Avant Garden, samt to perioder i Kjeller’n i Olavskvartalet. Her, hvor Midtnorsk Jazzsenter (MNJ) etablerte sin hovedscene, hadde TJF noen av sine lykkeligste år med et utrolig aktivitetsnivå, også kunstnerisk. Dessuten var klubben medarrangør i Samfundet og på en rekke av byens scener og kafeer.

Bortsett fra en scenesjef for MNJs hovedscene, har TJF i alle år vært drevet på dugnadsbasis. Hundrevis av frivillige har lagt ned mange årsverk i klubbdrift og konsertproduksjon. Klubben har flere ganger vært teknisk konkurs, men alltid har byens jazzentusiaster stilt opp og blåst liv i klubben. Som på en Trille-konsert i Samfundet i 1980, da det ble solgt langt flere billetter enn tillatt. Det sikret jazzklubbens drift i ett år og Trille fikk dobbelt honorar.

TJF fikk en ny rolle etter at Dokkhuset ble tatt i bruk høsten 2006. TJF er deleier i Dokkhuset Scene, som har overtatt som MNJs hovedscene, men har de siste årene lagt de fleste av sine arrangementer til intime Antikvariatet. Der ønsker Trondheim Jazzforum å gjenskape den gode, gamle jazzklubbfølelsen.

Trondheim Jazzforum er den eneste i Norge som to ganger er kåret til «Årets jazzklubb». Det var i 1989 og 1996. Kan det skje igjen?

 

Skrevet av Jan Ditlev Hansen

 

Forfatter og musikkjournalist Jan Ditlev Hansen

Jan Ditlev Hansen

Jan Ditlev Hansen er forfatter og tidligere musikkjournalist i NRK. Han hadde i ni år det ukentlige «Rundt midnatt» på P2 og var med på å starte den digitale NRK Jazz. Han har skrevet flere bøker om jazz, og ga høsten 2016 ut bok om trondheimsjazzen: «Jazz ved Nidelven». Jan Ditlev er fra Trondheim, men bor nå i Tromsø.

Styret

 

Trondheim Jazzforum drives av et frivillig arbeidende styre, som består av:

Stian Eismann

Styreleder

Thor Egil Leirtrø

Styremedlem

Oda Kristine Steinkopf

Styremedlem

Peter Robertstad

Styremedlem

Åsne Ausen Fossmark

Varamedlem

Selma Edwards Granly

Styremedlem

Sigmund Aalbu

Varamedlem

Støttet av

 

Trondheim Jazzforum takker for støtten, som gir oss mulighet til å arrangere varierte konserter av høy kvalitet:

Trondheim Jazzforum er støttet av Kulturdirektoratet, Trondheim Kommune, Midtnorsk Jazzsenter, FFUK og Norsk Jazzforum